четвртак, 11. јул 2013.

Najbolje zabranjeno voće


O voću i kako je ono dobro za nas… naročito o onom najboljem – zabranjenom.
apples group fruit vegetable isolated on white
Na žalost, voće je na lošem glasu. U nekim, pa skoro svim dijetama, koje se baziraju na povećanom unosu proteina “zabranjeno voće“ je off limits.
Iskreno nikad mi nije bilo jasno zašto je taaako loše jesto voće i kakva to katastrofična sudbina od debljine može da vas zdesi v3ako (ne daj Bože!) pojedete neku voćku. A o voćnom obroku (doručku) da i ne govorimo – čisto svetogrđe u proteinskoj religiji.
Voće je prepuno vlakana koji vezuju višak masti iz tih silnim proteinskih namirnica, a i poboljšavaju varenje što je često problem kad ishranu bazirate na mesu i belancima. A tu su naravno i svim minerali i vitamini bez kojih se ne živi itd…
Do sad je već potpuno jasno da sam ja veliki fan voća i da ih rado preporučujem u dijetama. Čak i onim visokoproteinskim. Ipak, moram da priznam, nisu mi sve voćke jednako blizu srcu. I ne govorimo samo u ukusu – neke jednostavno donose više od drugih, a verovatno će te se iznenaditi izborom.
v1Ne, nisu ni borovnica ni kiwi ni narandža… Pokušajte ponovo…
Evo mojih top 5 voćki:
  1. Jabuke – jedna jabuka srednje veličine je idealna užina. Njom unosite skoro petinu vlakana koje treba da unesete tokom dana, a i one dijete sa jabukom sirćeto – pa recimo da ima tu nečeg…
  2. Nar – na žalost zapostavljeno voće u ovim predelima, a zapravo pravi rudnik zdravlja. Informacije da je veoma siromašan u energiji a bogat na primer „prirodnom Vijagrom“ biće dovoljno da zainteresuje svakog (muškarca) da bar proba ovo originalno „zabranjeno voće“.
  3. Kupine – iako im sezona kratko traje treba iskoristiti svaku priliku da se počastite ovim voćim. Smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka jer poseduje veoma jake antioksidanse. Slično borovnicama, a o njima znamo već dosta…
  4. Crveni grejp – još jedan „prirodan sagorevač masti“. J Lo pre svakog obroka pojede po pola grejpa za smanjenje apetita i poboljšanje metabolizma. Takođe, lako se muti u sok i u kombinaciji sa nekim slađim voćem može biti idealanv2 doručak ili užina.
  5. Grožđe – konačno smo došli do nečeg sa kalorijama. Grožđe spada u voće sa najvišim glikemijskim indeksom i zato je odlično za oporavak nakon fizičke aktivnosti. Takođe, dodatne koristi su voda, vitamini i minerali, antioksidansi koji zaista okrepljuju i ovo voće ne treba propuštati. Čak i kad je u obliku vina….

Нема коментара:

Постави коментар